Amningproblem


Be om hjälp om det behövs

Svårigheter med att få amningen att fungera är vanligast i början. Tyvärr tror många kvinnor då att de inte kan amma. Men med rätt stöd och hjälp går de allra flesta amningsproblem att lösa. Dra dig inte för att be om hjälp, på BB eller på BVC! Du kan även vända dig till den landsomfattande organisationen Amningshjälpen. Den består av kvinnor med egen erfarenhet och kunskap om amning. Vid flera sjukhus i Sverige finns amningsmottagningar dit man kan vända sig om det uppstår problem kring amningen.

För lite mjölk

De allra flesta kvinnor har mjölk så att det räcker. Men många kvinnor oroar sig över att ha för lite. Oron i sig kan minska mjölkmängden.

Att barnet får för lite kan bero på att barnet suger dåligt, eller att det inte får suga klart. Kanske ligger barnet fel vid bröstet. Det kan ha tag om bara bröstvårtan eller det kan ligga för långt från bröstet. För lite mjölk kan också bero på att utdrivningsreflexen inte fungerar eller att barnet ammas för sällan.

Åtgärder för att öka mjölkproduktionen

  • Se till att barnet har rätt tag om bröstet.
  • Amma tätare än du brukar. Välj dagar när du har möjlighet att få stöd och vila. Kanske kan du ägna helgen, när pappan är hemma, åt tätare amning. Det kan ta ett par dygn innan man ser resultat.
  • Stimulera mjölkproduktionen några gånger extra under dagen med urmjölkning för hand om barnet inte vill ammas tätare.
  • Vila och slappna av. Försök att sova tillsammans med barnet. Säkert kan du hitta möjligheter att ta en tupplur. Att lära sig slumra då och då när barnet sover är en ovärderlig tillgång under spädbarnstiden.
  • En kopp Luzern-te (finns i hälsokostaffären) före varje amningstillfälle förbättrar mjölkproduktionen.
  • Undvik "kontrollvägningar" före och efter amningen! De är ett dåligt mått eftersom barn äter olika mycket varje gång och det är mycket individuellt hur mycket mjölk barn behöver.

Störd utdrivningsreflex

Störd utdrivningsreflex innebär att mjölken inte rinner till när barnet suger. Barnet tar tag om bröstvårtan, suger, släpper taget och skriker. Mönstret upprepas. Situationen är mycket stressande för både mamma och barn och kan utvecklas till en ond cirkel där oron inför varje amningstillfälle gör att det knyter sig helt.

Åtgärder för att få mjölken att rinna till

  • Se till att barnet ligger rätt och har rätt tag om bröstvårtan. Se till att du får all tänkbar lugn och ro vid amningstillfället. Om du känner dig osäker på om du gör rätt, fråga på BB eller BVC! Oroa dig inte över att mjölken ska "försvinna". Det gör den inte från den ena dagen till den andra!
  • Djup, långsam andning är avstressande, liksom att äta något inför amningen. Värme hjälper dig att slappna av. Pröva med värmefläkt eller med hårtorken. Eller kanske med en skön, varm dusch eller ett bad.
  • Nässpray med det mjölkstimulerande hormonet oxytocin är en tillfällig lösning som kan användas inför amningstillfället vid akuta problem.

Barn som inte vill suga

Det kan finnas många olika anledningar till att barnet suger dåligt. Ibland är det bara att barnet inte är intresserat. Kanske är det alltför ivrigt och otåligt, kanske har det fått napp eller flaska och vant sig vid den sugtekniken.

Det här är en besvärlig situation som det kan krävas tid och tålamod att lösa. Försök att behålla lugn och tillförsikt. Ge inte upp. För tidigt födda barn som inte fått träna från början kan ta längre tid på sig att komma igång med amningen.

Åtgärder för att hjälpa barn som inte vill suga

  • Erbjud bröstet ofta när barnet är lugnt och vaket och när du själv känner dig lugn.
  • Pröva med att stimulera sugreflexen med fingret. Med undersidan av lillfingret kan du mjukt massera barnets gom tills det tar tag och börjar suga. Pröva då med bröstet.
  • Om barnet somnar kan det hjälpa med fast massage över barnets nakna armar och ben. Pröva att massera barnets handflata. Det stimulerar en reflex som gör att barnet börjat suga.
  • Tvinga aldrig barnet! Ett hysteriskt skrikande barn tar inte bröstet. Det måste lugnas först.
  • I sista hand kan du pröva med att mjölka för hand och servera med tesked. Pröva att amma igen.

Såriga bröstvårtor

Det viktigaste för att undvika sår är rätt position och rätt sugteknik. Om du ändå skulle få sår eller sprickor - vilket kan hända under de första dagarnas amning ska du tänka på att:

  • Träna på rätt teknik.
  • Bröstmjölk har en läkande effekt. Pressa ut några droppar och stryk ut över bröstvårtan före och efter varje amningstillfälle.
  • Lufta brösten länge. De ska vara helt torra innan dusätter på behån. Använd inte plastade inlägg. Var noga med handhygienen för att undvika infektioner i såret.
  • På apoteket finns så kallade vårtluftare (en plastkupa med lufthål) att stoppa i behån. De samlar upp bröstmjölk som hela tiden sköljer över vårtan samtidigt som den hålls luftad. Skyddet gör också att bröstvårtan inte fastnar mot behån.
  • Om såren inte läker efter någon vecka med rätt teknik kan det bero på att barnet har en svampinfektion ("torsk") i munnen. Den kan lätt behandlas. Både mamman och barnet ska ha behandlingen. Rådgör med BVC.
  • Undvik alla former av salvor på brösten. Tvätta inte med tvål som torkar ut och förvärrar.

För mycket mjölk

För mycket mjölk kan vara ett bekymmer i början av amningen. Ganska snart ställer produktionen in sig efter barnets behov. Att brösten läcker och känns spända är besvärligt, inte minst för barnet som kan få svårt att greppa bröstet och svårt att hinna med att svälja. Detta brukar rätta till sig efter ett par dagar.
Om problemen fortsätter efter några veckors amning kan man pröva följande:

  • Låt barnet suga på samma bröst vid ett par amningstillfällen i rad. Vänta ett par timmar med det andra bröstet. Stimulansen av mjölkproduktionen blir inte lika effektiv och barnet får möjlighet att ligga och snutta i lugn och ro utan att det kommer mat. Håll koll på det andra bröstet så att det inte blir för spänt.
  • Om barnet får mycket luft i sig, pröva att hålla det lite upprätt sittande i början av amningen.

Mjölkstockning

Mjölkstockning innebär att någon av mjölkgångarna täpps till så att mjölken inte kommer fram. Det kan kännas som en hård knöl eller klump i bröstet. Ofta får man hög feber och känner sig ruggig, ungefär som vid annalkande influensa. Mjölkstockning är vanligastunder de första månadernas amning men kan inträffa även senare. Den kan vara några timmar eller sitta i upp till en vecka. Mjölkstockningen botas genom att man får mjölken att rinna till igen.
Åtgärder vid mjölkstockning:

  • Se till att du håller dig varm. Fetvadd mot bröstet och värmelampa kan kännas skönt. Vila! Glöm inte bort att dricka mer än vanligt om du har feber.
  • Amma något oftare än vanligt. Ge bröstet med "stockning" först eftersom barnet suger effektivast i början. Det är inget fel på den mjölk som kommer.
  • Massera lätt över det ömma stället, utåt mot bröstvårtan, medan barnet suger. Det kan bidra till att den tilltäppta mjölkgången öppnas.
  • Oxytocinspray kan underlätta utdrivning och hjälpa till att lösa upp stockningen mjölkgångarna.
  • Duscha varmt. Sitt gärna länge i duschen och spola varmt vatten över bröstet. Pröva att ta ett varmbad ihop med babyn som då får sug på det "stockade" bröstet.
Amning med amningskudde

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2021-01-27 00:08:48, av Margie

Jag skulle vilja ha mer information om Luzern te och mjölkproduktion i samband med det.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Om amning - Information för dig som ska amma