Modersmjölksersättning


Respektera allas val

Några mammor väljer av olika anledningar att inte amma och deras val måste respekteras. De modersmjölksersättningar som finns är noggrant kontrollerade och näringsriktigt sammansatta så att de ska passa barnet.

Flaskmatning

Flaskmatningen kan precis som amningen innebära en skön stund med barnet tätt intill, med hud- och ögonkontakt. Viktigt är att också de här måltiderna får ta tid och bli stunder av lugn samvaro. En fördel med flaskmatningen är förstås att pappan också kan delta. Lämna aldrig barnet ensamt med flaskan!

För den som väljer att mata med flaska blir det en del bestyr med nappar och flaskor som kräver stor noggrannhet med hygienen. Flaskor, nappar och skruvringar bör diskas efter varje användning och kokas ett par gånger i veckan. Det räcker att koka napparna i ca 1/2 minut. Kokningen påverkar gummit. Kontrollera ofta att napparna håller! Se till att napparnas hål är lagom stora. När du håller den fyllda flaskan upp-och-ned ska mjölken droppasakta ur nappen. Om barnet vill går det utmärkt att kombinera bröst och flaska. Barnet kan få suga på bröstet mellan flaskmålen. En amningsstund om dagen räcker för att hålla igång mjölkproduktionen. För barnet är bröstet inte bara mat. Det är också tröst och närhet. Det behöver alla barn, både ammade och flaskmatade.

Flaskmatning

Skriv en kommentar

Om amning - Information för dig som ska amma